top of page

קפה עם מנטור - ראיון עם פלי הנמר

קפה עם מנטור גד מרגי פלי הנמר

"כיזם עצמאי עליך לזכור כל יום, שמה שלא תעשה בעצמך, אף אחד לא יעשה במקומך. כשכיר, מערכת שלמה בארגון עובדת "בשבילך" ואתה מבצע רק את תפקידך. כיזם מתחיל, בנוסף לתפקידך המסוים, עליך גם לטפל בפיננסים, בצד המשפטי, בעובדים וכדומה."


פלי הנמר, עומד בראש קבוצת אנשים ומחשבים אותה ייסד יחד עם אשתו בשנת 1981, השניים מנהלים ועומדים בראשה עד היום. בנוסף להיותו נשיא ויזם הקבוצה, משמש פלי גם כעורך האחראי וככתב היי-טק. פלי בעל ניסיון של קרוב ל-50 שנה בתעשיית המיחשוב בישראל ובעולם ומשמש כמרצה מבוקש לעסקים ולחיים בכלל, על בסיס תורת הנמר אותה פיתח, כתב, הוציא לאור ועל פיה הוא חי.


במסגרת ראיון ל "קפה עם  מנטור" השיב פלי הנמר לשאלות הבאות בנושא יזמות ועסקים:


מה גרם לך לעשות את השינוי ולהפוך משכיר לעצמאי?


"תמיד ידעתי או חשתי שמתאים לי לפעול כיזם עצמאי אך לא בודד, אלא יחד עם אשתי דליה-אסיא פלד הקוסמת שגדלה בבית שאביה היה תמיד יזם פיננסי. ולאחר ניסיון של עשר שנים כשכיר מנהל שיווק ומכירות, בבית הספר של התעשייה (IT) בשנות השבעים, הלא היא חברת יבמ, החלטתי שהגיעה העת לסיים ולומר שלום לתפקיד, לקולגות ולמכונית ולתנאים המפנקים ולצאת לדרך חדשה, מסוכנת יותר ומאתגרת יותר."


מהן לדעתך התכונות הנדרשות כדי להפוך משכיר ליזם עצמאי?


"כיזם עצמאי עליך לזכור כל יום, שמה שלא תעשה בעצמך, אף אחד לא יעשה במקומך. כשכיר, מערכת שלמה בארגון עובדת "בשבילך" ואתה מבצע רק את תפקידך. כיזם מתחיל, בנוסף לתפקידך המסוים, עליך גם לטפל בפיננסים, בצד המשפטי, בעובדים וכדומה. עד שהחברה שהקמת גדולה דיה כדי לגייס ממלאי תפקידים שכירים. לכן, אני מגדיר בתורת הנמר לעסקים את היזם כיזם מועצם ולא אחד סתם. על היזם המועצם לפעול לא רק כיזם, אלא גם כמנהיג, כנמ"ר וגם כמוכר. נמ"ר הם ראשי תיבות של בכל מצב להיות נמרץ, מתמיד ורעיונר."


מהן התכונות החשובות בשותף עסקי?


"התכונה הכי חשובה וההכרחית שחייבת להיות לשותף עסקי, אף שאינה מספיקה היא אמינות מושלמת. מה שנקרא 100% של אמינות. אחרת אין שותפות. נכון שאמינות מתקיימת כל עוד היא קיימת (ברור) אך המסקנה היא שעליך להמר על מי אתה יכול לסמוך בעיניים עצומות שתמיד יראה כל דבר גם ב"עיניים שלך". לכן שותפויות של בני זוג, מצליחות (כשהן מצליחות) או שלא."


כיצד יוצרים סביבת עבודה שמושכת אנשים כישרוניים לרצות לעבוד בה? 


"אנו באנשים ומחשבים מגדירים את זה ככלל הראשון בסביבת העבודה: כלל א"א. אנרגיה ואהבה ששוררים בין רוב העובדים רוב הזמן. ברגע שאורח נכנס למשרדי אנשים ומחשבים, זה הדבר הראשון בו הוא חש באווירת אנרגיה ואהבה. כמובן שלעיתים (רחוקות מאוד) יש חיכוכים וגם פיצוצים (חו"ח), אבל החוכמה היא להתגבר מהר. כאשר האווירה היא א"א, אז העניין בעבודה עצמה ובהערכה הדדית של העובדים והמנהלים בינם לבין עצמם, מאפשרים לעובדים לשגשג וליהנות. ההוכחה היא הוותק של עובדים ומנהלים באנשים ומחשבים – כעשרים שנים בממוצע."


אחד האתגרים הגדולים של היזם הוא התמודדות עם תחרות עסקית, כיצד אתה ממליץ להתמודד עם אתגר זה?


"תחרות תמיד תצוץ, ועליך לקבל אותה כמות שהיא, היא אינה רעה ואינה נגדך, משמעותה שאתה פועל בשוק נכון ומשימתך להיות תמיד צעד אחד לפניה ולהיות טוב יותר. ליזום שירותים חדשים כמו יזם מועצם. ולא לדרוך במקום. המוטו אצלנו "לא עוד מאותו דבר" – No More More of the Same."


מהו הגורם החשוב והמשפיע ביותר על הצלחת העסק שלך?


"תמיד זו הסביבה החיצונית שהיא בעלת ההשפעה החזקה ביותר. אם אתה מחפש נפט וקודח בארות בארץ יבשה, תעלה חרס (לא נפט) בידך, ולא משנה כמה יזם מועצם תהיה. הגורם השני הוא מידת נמריות היזם המועצם עצמו, המשמש כאמור כיזם, מנהיג, מוכר ופועל כנמ"ר נמרץ מתמיד ורעיונר. והגורם החשוב ביותר להצלחתנו ושעליו אין לנו שליטה כלל – הוא המזל."


מה אתה יודע היום שהייתי שמח לדעת לפני שהתחלת להיות יזם?


"שלמרות שהסביבה והמזל אינם בשליטתך כלל, ככל שתעז יותר תוכל להצליח יותר. כלומר תסתכן יותר. רק תמיד לך על סיכון מחושב calculated risk ואל תחשוש להגדיל את מרווח הסיכון."


מה אתה מציע ליזם מתחיל לא לעשות?


"לא להישבר. לעולם, ההצלחה אינה מובטחת. לכן אל תוותר וכמו נמר נסה שוב ושוב. שנה דרך, אך אל תוותר."


מהו הטיפ שלך לחיים טובים יותר?


"תמיד להעריך ולכבד את האחרים. אני קורא לזה ללמוד להכיל אחרים. בתורת הנמר "הכלה" היא ראשי תיבות של "הערכה וכבוד להדדי. אני מזכיר שוב את הזוגיות המופלאה של הנמר והקוסמת המבוססת על הכל"ה תמיד אני מעריך ומכבד אותה והיא אותי – גם אם איננו מסכימים וזה קורה ולא לעיתים רחוקות. טבעי שיש דעות שונות ורצונות שונים ואין צודק וטועה, אלא תמיד הערכה וכבוד לזולתנו הדדיים."


 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page